Onderwijs in de verschillende groepen


Onderwijs groep 1-2
Het onderwijs bij de kleuters verschilt van het onderwijs in de andere groepen. Er worden geen lange lessen gegeven, maar kleuters leren spelenderwijs.
Om ouders van nieuwe kleuters een beeld te geven, hebben we hier uitgebreid beschreven hoe het onderwijs bij de kleuters er uitziet en waar je rekening mee moet houden als je kleuter net bij ons komt.

Onderwijs in groep 3-4-5
Op de Groene Borg werken we met combinatiegroepen. Groep 3-4-5 werkt samen als één groep. 

Groep 3
Groep 3 is voor veel kinderen een grote stap. Ze gaan op een schoolse manier leren rekenen, lezen en schrijven. Ze krijgen hun eigen schriften, potloden, tafeltje en laadje. Het is eerst best spannend, maar na een paar weken zijn ze meestal gewend.
De kinderen leren in zeer korte tijd veel nieuwe dingen. Zo kunnen ze al snel woordjes lezen en schrijven, tellen en maken ze sommen tot en met 20. Daarnaast is er natuurlijk nog ruimte voor spelen, gym, muziek en knutselen. Kortom….heel veel nieuwe en leerzame ontwikkelingen in korte tijd.

Groep 4
Groep 4 heeft de basis van groep 3 gehad en gaat nu met meer regels aan de slag wat betreft spelling en strategieën wat betreft rekenen. De opdrachten worden in schriften gemaakt, maar steeds meer werken we op een chromebook.
We leren samenwerken door opdrachten met 'maatjes' en er zijn steeds meer opdrachten waarbij zelfstandig gewerkt moet worden.
We starten in groep 4 met spreekbeurten en boekbesprekingen. Begrijpend lezen wordt als vak aangeboden vanaf groep 4, net als wereldoriëntatie. 

Groep 5
Groep 5 gaat verdieping aan wat betreft de spellingsregels en rekenen tot 1000. Er worden meer meet-, weeg- en klokopdrachten aangeboden. Er wordt meer en meer zelfstandig gewerkt, waarbij doelen centraal staan en leerlingen zelf reflecteren of de doelen behaald zijn. 
Extra oefening is vaak op het chromebook. Spreekbeurten en boekbesprekingen komen terug,  met hogere eisen én het benoemen van tips en tops!
Zo bereiden we de leerlingen voor op groep 6.

Onderwijs in groep 6-7-8
De groepen 6, 7 en 8 vormen samen de bovenbouw op de Groene Borg. 

Groep 6
In groep 6 gaat het tempo langzaam maar zeker omhoog. Er wordt steeds meer van de leerlingen verwacht. Bij elk vakgebied wordt de lat hoger gelegd en gaat je kind dieper op de stof in. 
In deze groep leren de leerlingen nieuwe regels voor (werkwoord)spelling. Daarnaast leren ze rekenen met grote getallen, breuken en decimalen (kommagetallen). Vakken gericht op de brede ontwikkeling zijn biologie, aardrijkskunde, geschiedenis, beeldende vorming en gym. 
Groep 6 is het eerste jaar van de bovenbouw. Aan het eind van het schooljaar zul je merken dat je kind nu echt bij de grote kinderen van de basisschool hoort. Op school leert je kind over de wereld, maar ook buiten de schoolmuren weet hij steeds meer zelfstandig zijn weg te vinden.

Groep 7
Groep 7 wordt wel gezien als het belangrijkste jaar van de basisschool. De moeilijkste stof van rekenen en taal wordt behandeld. Met deze bagage gaan de leerlingen naar groep 8 waar een groot deel wordt herhaald en  verder wordt uitgediept. 
In groep 7 leren de leerlingen nieuwe leesstrategieën en spellingregels. Daarnaast worden bij rekenen  procenten en het metrieke stelsel van lengte, inhoud en gewicht geïntroduceerd. Vanaf groep 7 is Engels een verplicht vak.

Groep 8
Een spannend jaar waarin de overgang naar het voortgezet onderwijs centraal staat. Alle stof moet aan het einde van dit schooljaar onder de knie zijn, leerlingen krijgen een schooladvies, maken de doorstroomtoets, spelen mee in de eindmusical of        -film en nemen afscheid van hun vertrouwde wereldje.
In groep 8 herhalen leerlingen veel lesstof uit voorgaande leerjaren, zoals regels voor (werkwoord)spelling, leesstrategieën, breuken en procenten. Daarnaast besteden wij veel aandacht aan 'leren leren', zoals planning van huiswerk, taakaanpak en reflectie op werk.